Posted by: almalakawi | 21 Ogos 2009

Mengapa kita dijadikan

Allah menjadikan kita untuk menjadi khalifah dimuka bumi ini:

 Khalifah di muka bumi

Dan (ingatlah) ketika Tuhanmu berfirman kepada Malaikat; “Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang khalifah di bumi”. Mereka bertanya (tentang hikmat ketetapan Tuhan itu dengan berkata): “Adakah Engkau (Ya Tuhan kami) hendak menjadikan di bumi itu orang yang akan membuat bencana dan menumpahkan darah (berbunuh-bunuhan), padahal kami sentiasa bertasbih dengan memujiMu dan mensucikanMu?”. Tuhan berfirman: “Sesungguhnya Aku mengetahui akan apa yang kamu tidak mengetahuinya”.

Kalimah خليفة  (khalifah) dari sudut bahasa ialah orang yang menggantikan perbuatan orang lain. Khalifah yang dimaksudkan di sini sama ada makna majazi (cakap pinjam) iaitu manjawat/menjalankan pekerjaan yang dikehendaki oleh yang digantikan, seperti wakil dan orang yang menerima wasiat, iaitu orang yang mengatur pekerjaan di bumi yang dikehendaki oleh yang diganti (Allah). Kalimah khalifah tidakk boleh diguna makna hakiki (makna sebenar) disini kerana mustahil kita boleh menganti perbuatan Allah.

Dengan itu, kita yang dilantik sebagai khalifah di muka bumi ini mestilah mengikut apa yang diperintahkan oleh Allah pada segala hukum.

Kalimah khalifah boleh juga dipakai makna hakiki (makna sebenar) iaitu penganti makhluk yang sebelum manusia sekiranya sah muka bumi pernah di makmurkan oleh makhaluk yang dinamakn al-Hin (الحن) dan al-Bin (البن) kata setengah ulama nama puak itu al-Tam (الطم) dan al-Ram (الرم) .

والله اعلم


Respon

 1. Salam Ustaz, saya memohon penjelasan lebih detail mengenai makhluk Al-Hin tersebut lebih-lebih lagi mengenai status makhluk ini di akhirat nanti. berikut adalah satu pengalaman seorang mualij yg pernah menemui makhluk tersebut.

  http://darulmanzil.blogspot.com/2010/09/aku-bukan-jin-syaitan-atau-malaikat.html

 2. Salam Ust..Ana yang jahil ini memohon tunjuk ajar berkenaan pengalaman ana merawat seorang pesakit yang kononya dirasuki makhluk dari golongan Al-Hin yang hampir pupus..

  Sekiranya tidak membebankan, sudilah kiranya Ust berikan tunjuk ajar agar ianya dpt dikongsi oleh umat Islam keseluruhannya..

  Terima kasih

  rujuk:
  http://darulmanzil.blogspot.com/2010/09/aku-bukan-jin-syaitan-atau-malaikat.html

 3. salam Ust. Mohon juga penjelasan lebih lanjut mengenai bangsa Al-Hin dan al-Bin ni. Syukran.


Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: