Posted by: almalakawi | 4 Januari 2017

Bahan buat keju

Bahan buat keju الانفحة
Renet (انفحة) adalah sekumpulan enzim yang dihasilkan oleh perut binatang menyusu untuk mencerna susu ibu. Rennet mengandung enzim proteolisis (protease) yang memisahkan susu menjadi bahagian pepejal dan cair. Enzim aktif dalam renet disebut renin atau kimosin (EC 3.4.23.4), tapi renet juga mengandungi beberapa enzim penting lain seperti pepsin atau lipase. Kegunaan renet adalah untuk membuat keju dan dadih.
Saya nak beri tahu disini bahawa keju itu adalah halal dimakan.
Terkadang ada juga renet itu diambil dari perut anak babi.
Apabila berlaku syak yakni tidak yakin bahawa keju itu dibuat dengan renet yg dihasil dari anak babi maka hukumnya halal kerana pakai hukum asal bahawa susu lembu itu halal yg syak campurannya.
اليقين لا يزول بالشك
Yakin itu tidak menghilangkan syak. Yakin susu lembu itu halal tidak hilang halalnya dengan syak pada campurannya. Didalm kitab fekah samaada jawi atau arab bahan ini dinamakan الانفحة

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: